Gyógyfürdő, gyógyvíz, középkori téglavár, színes kultúrélet, várszínház, ízletes kolbász ????

hát persze, hogy Gyuláról van szó!

A gyulai vár

Az Alföld kincse, az ország dél-keleti kapuja, az Alföld gyöngyszeme jelzők is gyakran elhangzottak már, amikor ezt a közel 34 ezer lakosú kisvárost jellemezték. Evlia Cselebi, a híres török világutazó még az Olaszországi Velencéhez is hasonlította a Fehér Körös ágaival sűrűn átszelt települést, amikor a török hódoltság idején Gyula a szandzsák székhelye volt. Valóban, Gyula ma is más, mint egy hagyományos értelemben vett alföldi mezőváros, itt a földszintes polgárházak, a műemléképületek, a gazdag utcaképek, a zöldfelületekkel tarkított térsorozatok, lélegzetelállító szökőkutak, széles hangulatos sétalóutca, a település polgárosultsági foka adja meg az emberléptékű város hangulatát. A megyei uradalom egykori központjában, az Alföld peremén, Erdélyhez közel virágzó céhes ipar alakult ki és messzi földön híresek voltak a gyulai vásárok (piacok) is.
A gyulaiak lokálpatriotizmusa mozgásba hozta a közéletet és lázasan kereste a érvényesülés és fejlődés lehetőségeit. Két évtized alatt elismert fürdőhellyé vált és ma már a hazai gyógy-idegenforgalom egyik meghatározó központja. A város ugyanakkor megőrizte térségi szerepkörét: itt található az 1300 ágyas megyei kórház, a megyei bíróság, a megyei levéltár, Gyula iskolaváros is egyben, ahol a számos középiskola mellett a felsőfokú képzés is jelen van. A fás, virágos településnek az itt megforduló vendégek szerint három fő varázsa van: hagyományokban gazdag múltja, színes és vonzó kulturális élete és a regényes környezetben elhelyezett fürdője.

Gyula élénk idegenforgalmával az ország egyik legkedveltebb üdülővárosa, Békés megye turisztikai központja. A belváros mediterrán hangulatú sétálóutcája frissítő szökőkútjaival, szerethető és élhető tereivel, csábító és minden igényt kielégítő kerthelységeivel, üzleteivel, árnyas parkjaival minden korosztály számára ideális lehetőséget nyújt a kellemes időtöltéshez. Gyula emberléptékű város volt és szerencsére még ma is az. Adottságaival, kulturális hagyományaival és értékeivel, parkjaival, a Százéves cukrászdájával, a várral és a várfürdővel még ma is a hasonló lélekszámú városok fölé emelkedik.


Az egykori Almássy kastély ősparkjában mintegy 85.000 m2-en található Várfürdőben gyógyvizes medencék, szakorvosi ellátás, balneo- és fizikoterápiás kezelések, nyáron hullám- és csúszdás családi medence, gyermekpancsoló, vízi paradicsom, 25 és 50 m-es úszómedence, valamint teljes körű wellness-centrum és Castello szauna-park biztosítja minden generáció pihenését, szórakozását, gyógyulását. Várfürdőnk vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz, melynek magas ásványianyag tartalma miatt barnás tónusa van. Termálvizeinket hat mélyfúrású kútból nyerjük, melyek közül a legmélyebb 2500 méter. Az fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló eredménnyel. A 2009 végén elkészült szaunaparkban hét új, különleges minőségű szauna és a hozzájuk kapcsolódó pihenőrészlegek várják a fürdőzőket, de ezzel párhuzamosan ismét lehetőség van a hétvégi éjszakai fürdőzésre. A szaunaparkban jégbarlang, benne Kneipp-slag, Kneipp-zuhany, skótzuhany és jégkásás kád is helyet kap, valamint a kinti részben egy nagy, 30 férőhelyes finnszauna, Casanova intimszauna, panorámás sókabinos szaunaház várja a látogatókat. Az intimszauna elnevezésű kamra attól tér el az átlagostól, hogy ledes fényjátékot és ízlésesen erotikus hangulatot árasztó dizájnt kap. A nagy finnszauna mellett 3 merülődézsa, dézsazuhanyok, szabadtéri kandallós pihenőrész található. A kertben reformbüféműködik, ahol kizárólag egészséges, vitamindús ételeket és italokat kínálnak vendégeiknek.

A várban működik 1964 óta nyaranként a Gyulai Várszínház és Összművészeti Fesztivál. A színház június végétől augusztus közepéig tartó évadában esténként a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a jazz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadóival és előadásaival várja a látogatókat. A várudvar mellett a pazar látványt nyújtó tószínpadon is tartanak bemutatókat, igazi fesztivált varázsolva Gyulára. Minden év októberétől áprilisig kamaratermi előadásokat láthatnak az idelátogatók. Gyula sok más vendégcsalogató szabadtéri rendezvénynek ad helyszínt. A rendezvények sokasága februárban a Gyulai Reneszánsz Karnevállal kezdődik, márciusban a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra, áprilisban a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, májusban pedig a Majális és a Gyulai Virágok Vasárnapja programjai szórakoztatják a kedves érdeklődőket. A nyár folyamán számos kisebb és nagyobb rendezvény színesíti a napokat Gyulán. A Körösvölgyi Sokadalom , a Gyulai Várszínház és Összművészeti Fesztivál , a PROHUN 500 tereprally verseny , a Végvári Esték , a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztivál és Várkerti Vigasságok a legkülönfélébb érdeklődési köröknek tesznek eleget. Gyula számos kulturális rendezvény helyszíne. Ennek eredményeképpen a város elnyerte a Kultúra Magyar Városa 2008 címet. A város nagy figyelmet fordít a virágosításra, parkosításra, melynek következtében Gyula városa a 2007. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen az I. helyezést érte el. Így Magyarországot Gyula képviselte a 2008. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe), ahol ezüst minősítést szerzett. A fürdőzés, kirándulások és szórakozási lehetőségek mellett nem elhanyagolható a gyulai gasztronómiai kínálat sem. A világhíres Gyulai kolbász mellett a Gyulai Húskombinát más díjnyertes termékeit is megkóstolhatják a vendégek.

Gyula sétálóutca